Yhdyn sanoihisi Iinuska

Voi vain miettiä miksi juuri nyt - laman jo iskettyä ja ollessa yhä syvenemässä, työttömyyden lisääntyessä vauhdilla, yhtäkkiä päätetään toimia asiassa, josta on puhuttu viimeiset kymmenen ellei 20 vuotta.  Asiassa, jossa näköjään kyllä voidaan tarvittaessa toimia nopeastikin sitten, jos todellinen tarve iskee päälle!  Jos nyt päätetään, voipi olla että siinä vaiheessa kun ongelma on todellinen ovat päätöksestä kärsivät jo haudassa.

Työvoimapulan alkaessa pitäisi mielestäni ihan ensin ja aluksi hoitaa pois nuorisotyöttömyys ja ottaa löysät pois pitkistä koulutusajoista.  Nyt ollaan eniten huolissaan korkeakouluopiskelijoista, joilla on kuitenkin suuri mahdollisuus ja minusta se olisi tärkeääkin laajentaa opintojaan oman putkensa ulkopuolelle.

Koulutusuudistus joskus viime laman aikaan pidensi koulutusaikoja ammatillisissa opinnoissa, toki hyvää tarkoittaen, että kaikille avautuvat jatko-opintomahdollisuudet yliopistoon.

Uskon kuitenkin, että ammatillisiin opintoihin hakeutuu paljon niitä, jotka eivät kuunaan haaveilekaan yliopistosta vaan ovat ylpeinä taitavia oman alansa kädellätekijöitä.

Nykyisenä elinikäisen oppimisen aikana ei luulisi tekevän heikkoakaan muuttaa ammattiopintoja niin, että voisi vuodessa parissa kuten ennenkin suorittaa ammatillisen koulutuksensa ja pidempi koulutus niille, jotka jo tuossa vaiheessa haaveilevat yliopistosta.  Niille, jotka alkuvaiheessa valitsevat lyhyen ammatillisen koulutuksen voitaisiin räätälöidä vuodenparin jatkokoulutusmahdollisuus siinä vaiheessa, jos kuitenkin kaduttaa, että tuli valittua lyhyt linja.

Vasta sitten kun nuoret on saatu koulutettua ja työllistettyä tehokkaasti ja sataprosenttisesti ja huolehdittu sitä kautta tulevista maksajista voitaisiin kysellä eläkeiän perään.

Ansioeläke on suuri, joten nostamalla eläkeikää saadaan varmaan iso joukko ihmisiä paljon edullisemmalle sairaseläkkeelle - tosin en ole ihan varma kuka niitä maksaa?  Onko se myös ansiosidonnainen  vai jääkö siitä kuitenkin oikeasti isompi osa valtiolle eli verorahoin maksettavaksi eikä suinkaan eläkalaitosten joiden maksuihin myös työnantajat osallistuvat?  Pienempi se joka tapauksessa on kuin täysi ansioeläke.

No hops, tulihan saarna - voi kun ymmärtäisivät minulta tulla kysymään neuvoja8) 

Kuitenkin - miksi juuri nyt?  Tulevat palkkaneuvottelut?  Jotain muuta keskusteluun kuin akuutti ongelma eli talouden kriisi - Nokialaki on jo kaluttu tyhjiin?  

Punaisia kukkia sen sijaan en voi vastustaa;)

Photobucket

Muista arvonta:)