tiistai, 25. syyskuu 2007
Jokapäiväinen leipämme ja koira
Minä olen kuitenkin ollut aina täysjyväviljan ystävä ja ennen ei juuri kaupasta täysjyväleipää saanut, kaikissa ruisleivissä oli vehnää joukossa. Täysjyväruista kysyvälle kerrottiin, että ei pelkästä rukiista pysty leipää leipomaan. Siihen oli tyytyminen, vaikka koto-oloissa homma luisti vallan mainiosti. Ei sanottu, että ei sitä mene kaupan.
Kuinka ollakaan, viime aikoina olen löytänyt jopa kolme ruisleipää, jotka on tehty pelkästä ruisjauhosta ja ainakin kaksi niistä vielä perinteisellä hapatuksella ilman hiivaa. Hiljaa mielessäni olen mietiskellyt mitä tapahtui?
Onko leipomoiden tekniikka kehittynyt? Onko ruis muuttunut? Onko koko ajan ollut kyse sittenkin vain tahdosta? Onko kysyntä niin paljon lisääntynyt?
Saammekohan jossain vaihessa kokojyvävehnäleipääkin - sellaiseen en vielä ole törmännyt ja senkin tekeminen on kuulemma mahdotonta, vaikka kotitekoinen pysyy kyllä kasassa...
Ja se koira - meidän pystykorva astutettiin viime viikolla, joten meille on sitten vissiin tulossa perheenlisäystä8)
Kommentit