Kuusirannan emäntä Metsäpuutarhassa -blogista haastoi miettimään puutarhurointia helpottavia toimia, tarkkaan ottaen näin:"

Haasteen vastaanottajan tehtävänä on kuvailla hyvä kokemus, kertoa opettavainen tarina tai antaa vinkki - tai vaikka useampiakin. Nämä voivat käsitellä mitä tahansa liittyen kasvien hyvinvointiin tai puutarhaan: kasvualustan kohentaminen, kasvun tai kukinnan parantuminen, kylväminen, hoitaminen, talvehtiminen, vähään tyytyväiset kasvit, puutarhaa hyödyttävät eläimet... ihan mitä vain. Ei haittaa, vaikka vinkki olisi ollut aikaisemmin jossain esillä, sillä siitä voi silti olla jollekulle uutta tietoa ja avuksi.

 

Ainoa ehto on, että jutussa olisi mahdollisimman pitkälle huomioitu luonto ja luonnonmukaisuus, eli ei laiteta niksejä esimerkiksi kemiallisista lannoitteista tai myrkkyjen käytöstä."


Olin siis tulkinnut, että helpottavia toimia - sellainen ajatus minulle haasteesta heti mieleeni pälkähti.  Omaa puutarhaani hoidan melko luonnonmukaisesti eli ei myrkkyjä ja mahdollisimman luonnolliset lannoitteet.  Ostan kanankakkirakeita ja kalkkia ja pussimultaa, muuten tulevat hoitotuotteet omasta takaa.

Myrkkyjen käyttämättömyys tarkoittaa ongelmia - nimittäin myrkyillä pääsisi nopeasti ja helposti eroon rikkaruohoista ja öttiäisistä, ilman myrkkyjä puutarhurointi= kovempaa työtä.  Mutta niinhän se on muutenkin huushollaamisessa - koska käytän vain astianpesuainetta, mäntysuopaa ja tavallisia pyykinpesuaineita joudun useammin jynssäämään ja hinkkaamaan hiki hatussa.  Tai katsomaan joitakin asioita läpi sormien ja siinä olen oppinut jo oikein hyväksi8)

Riittääpäs tuota lörpöteltävää nyt - haasteeseen vastaukseni on siis: helppo tapa rakentaa kukkapenkki savimaalle sanomalehtien avulla.

Savimaa on liian kylmä ja tiivis maalaatu herkille puutarhakasveille, heinät ja juolavehnät sen sijaan viihtyvät siinä oikein erinomaisesti.  Maan saattaminen kukkia miellyttävään kasvukuntoon vaatii ponnisteluja:muokkaamista, kitkemistä, humuksen ja hiekan lisäämistä, tasamaalla vielä salaojittamistakin.

Tässä kohtaa pelastuksen tuovat sanomalehdet.  Tasaiselle savipellolle, jollainen minullakin on puutarhanpohjana, ladotaan tulevan kukkapenkin pohjaksi tuhti kerros sanomalehtiä, niiden päälle vielä tuhdimpi kerros rikkaruohotonta multaa ja eikun istuttamaan - niin helppoa se on!

Ei muokkausta ja kitkemistä, ei salaojien kaivua - tällä konstilla nouseva kohopenkki kun ratkaisee myös sen ongelman, että useimmat kukkaset eivät siedä seisovaa vettä varpaillaan, vaan maan pitää läpäistä vesi kunnolla. 

Tällä menetelmällä olen juuri nyt rakentamassa kukkapenkin jatketta, että saan loput keväällä kasvattamani taimet maahan ja harvennettua muutamaa liian täyteen kasvavaa penkkiä. 

Kanttauslapiolla ensin rajasin tulevan istutusalueen - itse asiassa jo aikaa sitten:
PhotobucketViikonloppuna tuli viimein poutaisia päiviä, jolloin pääsin jatkamaan hommaani.  Kottikärryssä oli valmiina kastumassa sanomalehtiä - märkänä niitä voipi levitellä tuulisellakin säällä.  Touhu eteni niin nopeasti, että paljas sanomalehtipinta, joka siis levitetään suoraan ruohon päälle  jäi kuvaamatta, mutta seuraavista kuvista kuitenkin periaate näkyy, varsinkin kun multa loppui kesken:)PhotobucketPhotobucketJos on aikaa ja halua enempään, voi ruohot  kääntää ympäri paikalleen - silloin oletan vähän ohuemmankin lehtikerroksen riittävän:)  Ja kuten huomaat, sinne uppoaa myös aikakauslehtiä - ovat aika tiiviitä, mutta maatuvat nekin aikanaan.

Tämä tapa perustuu tietoon, että rikkakasvien juuret kuolevat yhdessä kokonaisessa kasvukaudessa peitettyinä niin, etteivät saa lainkaan valoa ja pätee siis nimenomaan hankalimpiin juuririkkakasveihin.  Siemenet eivät katoa maasta mihinkään ja sitä myöhemmin myllätessä niitä saattaa nousta pintaan.  Lisäksihän niitä siemenöitä lentelee kaiket kesät penkkeihin, joten lopullista ratkaisua kitkemishommaan tämä ei tuo - mutta helpottaa aika lailla:)

Tervetuloa kaikki puutarhailijat ottamaan haaste vastaan ja kertomaan vinkeistänne - kerro Kuusirannan emännälle tai minulle, niin tiedämme tulla kurkkimaan:)