Päätin antaa oman panokseni teemapäivään kertomalla omista valinnoistani.  Teoreettiseen pohdiskeluun ei ole riittävästi asiatietoa, mutta murusista on koottu tietynlaiset arvot ja asenteet, jotka ohjaavat joka päiväisiä valintoja ottaen huomioon ympäristöseikat.

Aina on niitä, joiden mielestä yhden ihmisen valinnat eivät vaikuta mitään.  No niinhän se onkin, mutta kun meitä yksiä ihmisiä on niin monta, että yhteensä me teemme vaikka mitä.  Samoin voi aina sanoa, että on yksi hailee, mitä Suomi valtiona tai suomalaiset tekevät, kun meitä on niin vähän maailman mittakaavassa.  Jokainen kuitenkin tietää, että Suomi tuottaa paljon kaikenlaista jätettä ja myrkkyä...

Asiaa ei edes tarvitse ajatella joka päivä ja joka hetki, kun toimii tiettyjen perusajatusten pohjalta, joita minulla on:

- lähiruoka, joka sisältää omaa viljelyä ja metsästystä sekä lähituotteet eli kotimaista mahdollisuuksien mukaan

- luomuviljely

- luonnonmukainen metsänhoito

- talo on rakennettu pohdiskellen ympäristöasioita ja kestävää kehitystä.  Sisätila on käsittelemätöntä puuta paitsi lattiat vahattu, ei lakattu.  Talon ulkomaali on öljymaali ja ulkorakennus käsitelty pellavaöljy-tervaseoksella. Talo on melko suuri, mutta kaksikerroksinen.  Toinen kerros on rakennettu niin, että jos ja kun jäämme kahdestaan voimme laittaa yläkerran kylmilleen ja lämmittää sitä sitten vain tarvittaessa.

- harrastukset lähellä ja esim. liikuntaharrastus ilmaston mukaan: kesällä uidaan ja talvella hiihdetään ja luistellaan - minun puolestani voitaisiin vaikka lailla kieltää jäähallit ja hiihtoputket.  Lenkkeillä voi sitten ympäri vuoden.

- kierrätys ja loppuun käyttäminen

- mahdollisimman vähän ostamista - ostaessa ympäristöseikat huomioon

- koneilla pestään, mutta vain täysiä koneellisia

- suihkut lyhyitä ja viileitä saunan yhteydessä

- lämmitys pääosin puulla ja sisälämpö n. 18 astetta talvella

- kodin puhdistusaineet mahdollisimman myrkyttömiä ja pyykinpesuaineet pestävän mukaan

-  2 autoa on välttämätöntä, mutta  myös ajetaan vain välttämätön ja kerätään usiampi asia yhdelle reissulle, jos suinkin.  Ja nyt isoperheisenä usein täynnä:) Auton valintaperusteena on, että kuluttaa vähän polttoainetta ja enemmän käytetty auto on diesel.  Olemme yleensä auton loppukäyttäjiä eli ajamme sellaisilla 'romuilla', joilla moni ei enää kehtaisi liikenteeseen lähteä.  Ajotapa pyritään pitämään taloudellisena - vähä kulutus myös palkitsee polttoaineen maksajaa.

- puutarhanhoito on myrkytöntä - katselen mieluummin heiniä kuin käytän rikkaruohomyrkkyjä ja kotimaiset tai itsetuotetut taimet ja taimienvaihto

- laitteita ei pidetä valmiustilassa eikä turhia valoja tai laitteita päällä.  Siksi ei myöskään olla laitettu varsinaisia puutarhavaloja, vain kulkijan mukaan syttyvät ja sammuvat kulkuvalot on ulkovalaisuna.  Joulunseutu tekee poikkeuksen, mutta niitäkään valoja ei ole kovin yltiöpäisesti viritelty...

- jätteet lajitellaan täysin ja eloperäiset kompostoidaan.  Paperi- ja muoviroskaa poltetaan itse paljon tarkasti ohjeiden mukaan. 

- aina silloin tällöin pohdintaa siitä, onko tehty tarpeeksi vai voitaisiinko vielä jotain

Yhdistänpä tähän päivään myös Arleenan blogista bongaamani yleishaasteen itsekunkin kauppakassien kuvaamisesta.  Hänen kassinsa on erityisen kaunis, mutta ajatuksena siinäkin on käyttää kestokassia.  Niitä meilläkin - kierrätystilkuista;) tehty984502.jpg kassini on täynnä kasseja.

Paljon olisi varmasti vielä tehtävää ja luettelokin täydentyi tuossa kirjoittaessani  - kaikkea ei muistakaan, kun asia on ikäänkuin automaattiohjauksessa.