Pieni opettaja sisälläni nostaa päätään, joten jollet kaipaa vinkkejä kollaasien tekoon Picasalla voit skipata seuraavan tekstin ja keskittyä kuviin:)   Moni on kuitenkin kysellyt, että kuinkahan niitä, joten ajattelin nyt siitä postatakin.

Itse olen toisilta kyselemällä ja kokeilemalla eri vaihtoehtoja päätynyt näihin ja oma lehmä on ojassa - sinulla on varmaan antaa lisävinkkejä mitä vielä voisi tehdä8) Hullukaalilta tuli heti vinkki - homman saa suomeksikin eli tools-options ja sieltä kielivalikko, minulla ei ollut kieli muuttunut automaattisesti ehkä siksi, että käyttöjärjestelmäkin on englanniksi...

Photobucket

Aloitetaan siitä, että merkkaan kansioista tähdellä haluamani kuvat ja sitten valitsen kansion 'Starred photos' (tai jos kuvat ovat samassa kansiossa painamalla sen kansion tähteä), sen jälkeen alalaidan valikosta 'Collage', jolloin päädyn tuossa kuvassa olevaan valikkoon, jonka vieressä näytöllä on tähdellä merkityt kuvat.  'Settings' valikosta voi valita erilaisia vaihtoehtoja erilaisiin kuvajärjestyksiin.

'Pilellä' saat itse koottua kuvat haluamallasi tavalla, 'Grid' järjestää ne automaattisesti ja 'Mosaic'  parilla toisella tavalla automaattisesti, 'contact sheet' myös.  Kuvien määrää ja mallia muuttamalla voit itse vaikuttaa kollaasin muotoon.  Samoin keskuskuvan voit valita silloin, kun valikkoon vahvistuu ruutu 'set as frame center'.

'Page format' valikosta voi valita kuvan kokoa.  Page formatin alla on kaksi kuvanappia - maisemanappi antaa leveitä, ihmishahmonappi korkeita kuvia.

'Gridissä' ja 'mosaicissa' saat kuvat irti toisistaan vetämällä 'grid spacing' viivalla nuolta none kohdasta max suuntaan.

Kuvien taustan värin eli edellisessä valitun raamin voit valita  kohdasta 'background' joko kynällä  'solid color'  tai valitsemalla jonkin kollaasin kuvista ja ruksaamalla kohta 'use picture'.  Kokeilu on helppoa ja nopeaa - jos valittu kuva ei käy, vaihda ruksi solid coloriin ja valitse uusi kuva ja palaa use pictureen.

Kuvia voi vaihtaa, lisätä tai vähentää 'Clips' kohdassa valikon ylälaidassa.

Ilmaiseksi ohjelmaksi Picasalla voi kyllä kuvia muokkailla mielestäni varsin monipuolisesti.  Nettiin siirtäessä ne kannattaa vielä ajaa kansioikkunan alalaidan 'export' napista - kilotavumäärä 'custom quality' minulla 80, vähempikin käy - kuvat latautuvat nettiin ja netistä paljon nopeammin ja kuvan leveyspixelit oman blogin mittojen mukaan.  Se taitaakin useimmilla muilla jo olla ollut aina hallussa - itselläni on tosi isoja kuvia aikaisemmin, kun en hoksannut tuota export ruutua...

Variaatioiden kokeilu on helppoa ja nopeaa, mutta valmiiksi lataaminen hidasta ja saa minun koneeni siksi aikaa ihan juntturaan, ettei juuri muuta voi selata samalla - käyttömuistia vaatiin vissiin paljon, tai jotain muuta, mitä minulla ei ole:)

Seuraavat kollaasit on samoista kotoisista punaisista kuvista vähän eri säädöillä...

1) ilman raameja eli taustakuvaa tai väriä 2) taustana meisseli 3)taustana talo ja kaikissa 'page format' square 4)taustaväri kynällä ja 'page format' 5x8

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Parempia ohjeita suomen kielellä näyttää löytyvän kuukkelilla, kerään tähän linkkilistaa:

Muistathan arvonnan:)