Anna-Reetta on haastanut minut kertomaan lapsuusmuistoista.

Kerro jokaisen sanan kohdalla, mitä
asioita tai tunnelmia sanasta tulee mieleen.
Jos juuri siitä sanasta ei tule
mitään mieleen niin kerro jostain
siihen läheisesti liittyvästä sanasta.
Saa kertoa useampiakin asioita, jos sanasta
muistuu mieleen paljonkin tarinaa.

Lopuksi:
keksi luetteloon yksi sana lisää ja muistele
sanaan liittyviä lapsuudenmuistoja.

1. Kampa  Minä halusin aina kasvattaa pitkää tukkaa ja äiti leikata polkaksi.  Lupasin pyhästi kammata itse tukkani, jos vaan saan kasvattaa.  Sainkin ja kampasin alkuun pääni verille - valokuvista päätellen kampaaminen unohtui sitten myöhemmin…

2. Lintu Pojat hakivat harakanpesästä suuren kuusen latvasta poikasen.  Se kasvoi isoksi häkissä, lenteli pihapiirissä vapaana loppukesästä ja varasteli mummulta lusikoita, istui olkapäälla ja nauroi.  Myöhemmin se katosi ja huhuttiin, että kyläkauppias ampui sen kun se oli liian tuttavallinen…

3. Meri  Outo, vähän pelottava juttu, josta en oikeasti tiennyt mitään, koska merenrannalla ei koskaan käyty.  Kotona oli seinällä gobeliini, jossa seilasi öisellä merellä kuunvalossa merirosvolaiva pääkallolippuineen kaikkineen ja korkealla kalliolla tönötti linna - merirosvolinna tietysti.  Kuva on oli jännittävä ja pelottava ja uskoin, että merellä on merirosvoja oikeasti.

4. Kitara  Serkkupojalla oli kitara ja hän osasi rämpytellä sillä Tom Dooleyn ja Saku Sammakon.  Tulihan sitten myöhemmin Beatlesit  ja Rollarit  ja rautalankamusiikki - iso sisko niitä kuunteli ja mukana minäkin…

5. Kello  En muista kotoa yhtään kelloa, mutta mummolassa oli kolme.  Käkikello, seinäkello ja papan taskukello.  Vaikka seinällä oli silmien edessä iso seinäkello, joka rahisten kolkutti puolikkaat ja täydet tunnit, pappa tuntui vähän ajan päästä kaivavan esiin taskukellonsa, kai ajan tarkistaakseen, sillä usein seurasi radion avaus ja komennus: mukulat hiljaa, nyt tulee uutiset ja sää

6.Oksentaminen
Oksensin linja-autossa, oli aika noloa. Anna-Reetan kanssa jaan kokemuksen.  Joku ennätti sentään työntää eteeni paperipussin, joita oli edellisen istujan selkänojassa olevassa verkkopussissa.  Luulin, että voisin kuolla häpeästä, mutta selvisin sentään hengissä.

7. Mummo Mummosta ja mummolasta minulla lienee enemmän muistoja kuin kotoa.  Vietin maalla mummolassa ilmeisesti melkein vuoden isäni kuoleman jälkeen, jolloin olin nelivuotias ja sen jälkeen kaikki loma-ajat ja viikonloput aina murrosikään saakka.  Mummo oli minulle tärkeä ja rakas, melkein kuin toinen äiti, mutta se lempeämpi.  Viihdyin maalla ja siellä oli aina mukavaa tekemistä, aurinko paistoi enimmäkseen ja sadesäällä kavuttiin vinttiin, jonne oli viety vanhoja kirjoja ja lehtiä ja sade ropisi ihanan kodikkaasti pärekattoon.  Vintissä nukuttiin yötkin kesäaikaan - muistaakseni silloin ei ollut edes itikoita8]

8.Kirja  Sain joululahjaksi Oulun kauniilta tädiltä, opettajanrouvalta, joka oli selvästi vähän parempaa väkeä hienon kirjan.  Sen nimi ei nyt tule millään mieleeni, mutta se kertoi miehestä, joka joutui kääpiöiden vangiksi, ne köyttivät sen kiinni tuhansilla naruilla.  Kirjassa oli erityisen hienoa se, että kun sivun avasi keskeltä nousi sellainen leikekuva pystyyn. 

9.Pipo  Pipo?  Siis pipoja pidettiin päässä, välillä ne olivat pieniä, välillä suuria - muodin mukaan.  Myöhemmin niitä neulottiin itse.  Alle kouluikäisenä minulla oli virkattu neljäntuulenlakki ja siitä tykkäsin.

10. Matematiikka Mitä se on?  Voiko sitä syödä?  Onneksi on laskukoneet…

11.Metsä Olen aina rakastanut metsää, sen tuoksua ja huminaa, lintujen laulua ja katkeavien oksien rasahtelua jalan alla.  Yksin en ole kuitenkaan juurikaan metsässä ollut, muuta kuin ihan talon lähellä varmasti tutussa paikassa.  Minä eksyn metsään.

12. Ukkonen  Muistan yhden valtavan hienon ukonilman, niin hienon, että en edes osannut pelätä sitä.  Sen täytyi kai olla elokuuta, koska oli jo pimeää ja ukkonen jyrähteli ja salamat välähtelivät valaisten voimallaan koko sen peltoaukean, avautui mummolan ikkunoista.  Mummolan pellot laskivat alas purulle ja naapureiden nousivat purulta ylös kauempana ja koko laakso valaistui salamoista.  Sitä ukkosta saatiin katsoa läheltä ikkunaa, mutta pistorasioiden eteen ei saanut mennä.

13.Hiukset   Jaa, kerroinkin jo hiusasiat jo tuolla kampakysymyksessä - äiti halusi polkkaa ja minä pitkää, jonka sitten sainkin kasvattaa.  Mummo aina laittoi tukkani letille, kiinnitti pätkällä matonkudetta ja illalla kun letit avattiin, oli tukassa kiharoita.

14 Sisko/veli    Minulla oli iso sisko ja iso veli.  Veli kuoli tapaturmaisesti, kun hän oli kuusivuotias, olisi juuri täyttänyt seitsemän ja lähtenyt kouluun.  Veli oli ollut hieno poika, viisas ja kaunis, kiltti ja sopeutuvainen, minulla on hänestä muutama mukava muisto, mutta parhaiten on jäänyt mieleen, kun äidin kanssa mentiin koululle, jossa oli pienissä valkeissa arkuissa kaksi vainajaa - toinen heistä veljeni.  Haasteen antajan Anna-Reetan kanssa tässäkin yhteinen muistonpala - veljen nimi oli Jouko Ilmari…  Siskon kanssa tappelin koko lapsuuteni.

15. Ikkuna  Siinä yhdessä kaupungin vuokratalossa asuttiin ensimmäisessä kerroksessa ja tykkäsin kulkea ulos kammarin ikkunasta, en ovesta.  Samalle ikkunalle tehtiin yläkerran pojan kanssa purkkiradio - peltipurkkien välille laitettiin naru ja siitä puhuttiin toisillemme ja hälytettiin, että nyt ulos.  Ihmeen hyvin se kuului, johtuikohan siitä, että ikkuna oli auki?

16.Kalenteri  Papalla oli semmoinen ruskeakantinen ajastaika, josta hän katsoi  täydet kuut ja auringonpimennykset.  Joulukalenterin sain jo aika pienenä enkä malttanut olla kurkkimatta joka luukkuun.  Keskikouluaikaan sitten oli pakko saada Teinikalenteri - vieläköhän niitä on olemassa?

17.Puuro Mummo teki imellyspuuroa rukiista ja puolukasta.  Kyökin hellalle tuotiin silloin suuri valurautapata ja mummo sekoitteli puuroa härkimellä, samalla piikkipääkepillä, jolla hän sekoitteli taikinanjuurta - muuhun sitä ei käytetty.

18. Joulupukki Joulupukki kävi aina mummolassa. Tiesin, että arvaahan se pukki, että minä olen siellä, kun olen siellä kaikki pyhät.  Pukki toi yleensä minulle sukkia ja suklaata ja paljon leluja pienemmille serkuilleni.  Kerran pukilla oli minulle iso paketti, josta paljastui iki-ihana vauvanukke, iso ja kaunis - samanlainen, jonka olin nähnyt Tyynelässä vauvanvaatemallina.  Olin ikionnellinen ja käärin alastoman nuken mummon antamaan kapaloon.  Mummo sitten ompeli sille hienot vaatteet.

19.Itsenäisyyspäivä Kaupungissa kulki itsenäisyyspäivänä soihtukulkue, mutta en tainnut sitä koskaan pienenä nähdä, tiesin vaan, että semmoinen on.  Kotonani itsenäisyyspäivää ei erityisesti vietetty, se oli mukava ylimääräinen vapaapäivä.

20. Matka/t(oma sana) Minä en koskaan lapsena matkustanut mihinkään muualle kuin maalle mummolaan.  Sinne mentiin lättähatulla ja matka jatkui onnikalla.  Pienempänä sekin matka oli pitkä, mutta sitten äidin nuoremmilla sisaruksilla alkoi olla autoja ja serkkuni pääsivät perheidensä mukaan Norjaan.  Olin vähän kateellinen. 

Jatkan tätä haastetta ja haastan seuraavat blogiystävät:

Arleena
Saanel