Hohhoijaa, vaikiaa on viljelijän valita ympäristöystävällinen tapa tehdä työtään.  Suomen vesistöt ja Itämeri saastuvat ruuan tuotannosta.   Pitäisikös se siis lopettaa, se ruuan tuotanto? Tarkoittaako se, että meillä ei saastu mutta muualla saastuu ja tapahtukoon sitten niin?

Ohjeet ympäristöystävälliseen viljelyyn eivät nimittäin ole ollenkaan yksiselitteiset.  Meillä on Isännyys jättänyt aikanaan syyskynnön siksi, että sanottiin järvenrantapelloilta valuvan ravinteita enemmän järveen syksyllä kynnetyiltä pelloilta, ilmeisesti ohje perustui oletukseen ja kuulostaakin järkeenkäyvältä.

Muutama vuosi sitten asiaa tutkittiin lisää ja sen mukaan olikin niin, että sitä pahempaa eli liukoista fosforia valuu järveen enemmän muokkaamattomalta kuin muokatulta pellolta, mutta liukenemattoman fosforin määrä kasvaa ja kokonaismäärä kasvaa.  Kumpaako siis katsomme?

Näyttäisi siis siltä, että pitäisi sittenkin kyntää jo syksyllä.  Tämä aamuna kuitenkin törmäsin uutiseen, jonka mukaan Vantaanjoen ja Helsinginseudun vesiensuojeluyhdistyksen limnologi Heli Vahtera kiittelee Vantaanjoen rantojen viljelijöitä siitä, että yhä useampi jättää kynnön kevääseen... Miksi ohjeet eivät muutu tutkimustuloksten mukaisiksi?

Meillä toimitaan ohjeen mukaan, kuvissa on peltoa syksyllä ja peltoa keväällä - melko ruskeaa:)
Photobucket