Hassua - se haastattelu sai minut miettimään joitain juttuja.  Joskus ennemmin sanoin täälläkin, että minun omien lasteni kanssa viettämäni aika on minun omaa aikaani - kun joskus tuntuu siltä, että kaikkien arkikiireiden keskellä äidit ja isät velvoitetaan vielä ottamaan aikaa itselleen yksin ja vielä parisuhdeaikaa keskenään, lasten kanssa vietetään sitten aikaa omassa aikalokerossaan.

Nyt tulivat puheeksi lasten harrastukset - mitä he harrastavat täällä maalla.  Harrastuksiksi niin helposti mielletään jääkiekko tai soittotunnit, sirkuskoulu tai kuvataidekerho - sitä mennään suorittamaan jonnekin kotoa pois.  Meidän lapsilla on ollut partio ja 4H ja nekin säännöllisen epäsäännöllisesti.  Kokoontumisia ei ole edes kerran viikossa.  No mitä meidän lapset sitten harrastavat?

No ei mitään erikoista - säitten ja vuodenaikojen mukaan puuhailevat enempi sisällä tai ulkona.  Ulkona pyöräillään, metsästetään, kalastetaan, purjehditaan, pelataan naapurinlasten kanssa sulkapalloa, krokettia, kirkkistä ja milloin mitäkin; talvella hiihdetään ja tehdään lumilinnoja ja leikitään lumisotaa tai lasketaan riihen katolta mäkeä.  Järvellä käydään luistelemassa ennen lumen tuloa.  Monenlaista sellaista, mikä jää tekemättä niinä päivinä kun on harrastus - siis kerhopäivä.

Paljon tehdään koko perhe yhdessä tai sitten, poikia kun ovat nämä nuorimmat, on metsästys iskän kanssa yhteinen juttu.  Ihmettelenkin suuresti, kuinka perheille jää yhteistä aikaa kaikkien perheenjäsenten harrastusten keskellä8]   Ja mietin, että ei meidän lapsilla sitten ole ollut sellaista omaa intohimon kohdetta, jota olisi pitänyt päästä toteuttamaan. 

Jos jokaisella viidellä olisi ollut oma ja erityinen harrastus, ei kahden aikuisen aika olisi kai millään riittänytkään tukemaan jokaisen omaa tekemistä...Ei heitä kuitenkaan erityisesti ole ohjattu esim. metsästämään ja kalastamaan, niitä on vaan tehty yhdessä ja nyt kalastelevat jo päinsä eikä toisaalta ole kielletty mitään mitä olisivat halunneet.  Tai niin no, kuopus olisi tänä syksynä innostunut nyrkkeilystä, mutta me ei...

Minä harrastan puutarhaa kesäisin ja käsitöitä talvisin.  Puutarhassani on vielä kukkia:
Kanukkapensas kukkii uudelleen:
957474.jpg
Samoin mirrinminttu aloitti uuden kierroksen:
957477.jpg
Tämä sinipiikkiputki kukkii vasta nyt:
957481.jpg
Marja-aronian 'syyskukinta' jatkuu:
957487.jpg
Päivitystä - kävin vielä näpsäisemässä kuvan eilisistä ostoksista, talviharrastukset alkavat jo kiehtoa mieltä ja ajattelin, että saisin poikaväen pitämään vielä lapasia, kun neuloisin niihin pääkalloja8)  Tarvikkeita tässä...
957553.jpg