Pyynnöstä laitan tänne ohjeen isoäidinneliöihin  - niitä on kyllä muuallakin netissä, mutta ei yksi lisä pahaa tee:)  Vasta aloittaessani muistin olevani vasenkätinen, joten ohjeeni ei yksityiskohtaisesti sovellukaan pyytäjälle.  Kerään linkkejä oikeakätisiin ohjeisiin lopuksi.  Vastaan mielelläni erityisesti vasenkätisten kysymyksiin:)

Omat lappuni olen virkannut Tennesee-puuvillalangasta 2,5 vahvuisella koukulla.  Samalla ohjeella voi tehdä erivahvuisista langoista - langanvahvuutta ja kerrosmääriä muuttamalla saa mieluistaan neliökokoa, tämä viisikerroksinen lienee se perusmalli.

Minä aloitan neliön kiertämällä lankaa pari kertaa sormen ympäri, voi myös virkata silmukkaketjun, mutta en osaa oikeaa silmukkamäärää sanoa.  Kierrettyä aloitusta saa sitten kiristettyä langanpäästä, jos tulee reilunkokoinen reikä keskelle, joten se aloitus on mielestäni kätevä.

Siis langankiertox2 sormenpään ympäri ja:

1. krs.  3 ketjusilmukkaa, jonka perään heti kolme pylvästä, 3 ketjusilmukkaa; neljä pylvästä, 3 ketjusilmukkaa; neljä pylvästä, 3 ketjusilmukkaa, 4 pylvästä, kolme ketjusilmukkaa, joka kiinnitetään piilosilmukalla aloituksen ketjusilmukkapylvään yläpäähän.  Valmiin pitäisi siis olla neljä pylväsryhmää ja neljä ketjusilmukkalenkkiä.  Katkaistaan lanka ja otetaan uusi väri, jolla jatketaan.

2. krs.  4 ketjusilmukkaa, hypätään yli edellisen kerroksen pylväsryhmän; 4 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa, 4 pylvästä, 1 ketjusilmukka, 4 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa, neljä pylvästä...

Jne. jatketaan virkaten 4 pylvään ryhmiä, kulmiin kolmen ketjusilmukan rivi pylväsryhmien väliin, neliön sivulla yksi ketjusilmukka pylväsryhmien väliin ja jos kerroksen alussa joutuu hyppäämään yli pylväsryhmän virkataan ensimmäiseen silmukkaketjuun 4 silmukkaa, jolloin kolme niistä jää kerroksen viimeisen ryhmän neljänneksi pylvääksi.  Kerroksia voi jatkaa vaikka isompaankin neliöön ja taas vähentää, jos haluaa pienempiä tilkkusia.

Photobucket

Photobucket

Linkkejä oikeakätisiin ohjeisiin:

Sarah London textiles, kuvasarja oikeakätiselle

Elämä on elämää-blogissa on ohje puolipylväillä tehtäviin neliöihin.

Käspaikka; isoäidin neliöt kokopylväillä

Viivin virkkausnetti; monipuolisesti  ohjeita aloittelijalle

Karannut silmukka-blogi; kerätty vinkkejä mitä kaikkea isoäidinneliöistä voi tehdä

Tilkkujakun valmistus isoäidinneliöistä, video

Vielä vähän erilainen isoäidin neliö

Poncho isoäidinneliöillä

Ilonan torkkupeitto

Täti-ihmisen torkkupeitto Mitä tekis? -blogissa

Punaiset ruusut Marja-Leena torkkupeitto

Kauniita peittoja isoäidinneliöistä ja vähän muistakin:)

Torkkupeitto ala White Country