fetes599.gif

MOT on usein ihan hyvä ohjelma ja ruopaisee asioita pintaa syvemmältä.  Viime maanantain omaishoito-ohjelma on puhuttanut viikon mittaan useammassakin blogissa.  Kommenttini ovat niin pitkiä, että ehkä on parasta kertoa kantansa omassa blogissa8) MOT:n pariskuntaa kohdeltiin väärin siinä tapaturmakorvausasiassa, se on totta ja kunnan kuuluisi maksaa takaisin väärin peritty korvaus.  Mutta mutta...

Puhun asiasta omaishoitajana, sillä Isännyyden äiti asui viimeiset vuotensa meillä halvaannuttuaan niin, että oli melko lailla täysin autettava - piti nostaa pyörätuoliin, vaipoittaa, pukea...hän pystyi itse syömään pienellä avustuksella.  Nyt meillä asuu oma äitini,  mutta hän on niin hyväkuntoinen, että pärjää vielä pienillä avuilla omassa mummontuvassaan.

Minä omaishoitajana kaipaan erityisesti niitä lomituspalveluja.  Mielestäni kunnan tulisi palkata ammattilainen siihen työhön useampaan perheeseen kiertämään, yksi hoidettava kun ei vielä tuo täyttä työaikaa, joten tekijää on vaikea saada.  Tai ehkä tässä olisi tilausta yksityiselle hoivapalveluyritykselle?  Tällä hetkellä meillä lomituskin hoituu läheisten kesken kylläkin, mutta tieto siitä, että sitä saisi tarvittaessa kunnalta helpottaisi kyllä henkisesti.

Muuten minua ajatteluttaa näissä jutuissa se, että yleensä jätetään huomiotta että
meidän ikäluokan vanhemmilla  on usein ihan hyvä eläke.  Pitääkö se eläke jättää tilille korkoa kasvamaan ja perinnöksi meille?!?  Isännyyden äidin eläke tuli meille täysimääräisenä palkkioksi hoidosta ja siitä maksettiin myös lomaviikonloput vanhainkodilla.  Silloin kyllä vielä lomapäivät vähennettiin omaishoidontuesta, joten minäkin maksoin siitä kyllä osani.  Nythän kuukaudessa on kaksi palkallista vapaa päivää. 

Lisäys klo 11.11:oman läheisen hoidosta kotona sain melkein yhtä paljon rahaa kuin jos olisin käynyt muualla töissä.  Tokihan siihen sisältyi myös asunto ja ruoka, mutta kumminkin - hän oli perheenjäsen.  Kun hän oli laitoksessa tilille jäänyt raha meni kotimatkoihin taksilla pari kertaa kuussa...  Monessa tapauksessa kannattaa laskea, josko voisi jäädäkin kotiin läheistään hoitamaan - ja se on sitä kilpailukykyisempää mitä pienemmällä palkalla itse käy töissä.


Minä ajattelen niin, että eläkkeellään myös äitini  maksaa hoidostaan siinä vaiheessa kun hoitoa tarvitsee.  Eläke yhdistettynä omaishoidon tukeen tuo omaishoitajalle melko kohtuullisen ansion - mitä parempi eläke sitä parempi ansio.
Sopuisuutta sisarusten välillä vaaditaan  siinä vaiheessa, kun puhutaan siitä minkä verran eläkkeestä hoitaja saa...  Joku ehkä haluaa, että niitä perintöjäkin jäisi?
Virallisesti asiat järjestäen omaishoitaja saa myös eläkekertymän ja vanhus voi saada asumistukea.

Laitoshoidossa eläke pidätetään lähes kokonaan hoitomaksuksi ja mitä isompi eläke sitä suurempi on pidätys.   Käänteisesti siis mitä suurempi on eläke sitä kannattavammaksi tulee hoitaa apua tarvitseva kotona, köyhällä ei siihen oikeastaan ole varaakaan.  Olen tällä hetkellä sitä mieltä, että näissäkin asioissa voisi olla ihan perusteltua käyttää tarveharkintaa...

Kun yhteiskunta ottaa tehtäviä hoitaakseen, menetämmekö me jotenkin vastuumme niissä asioissa?  Ennen omaiset hoidettiin kotona ilman muuta oli siihen varaa tai ei, nyt ei edes vaikka olisi varaa ja mahdollisuuksia.

Käykö niin lapsillekin, jos päivähoidosta tulee ilmaista?    Hoidammeko enää lapsiammekaan ilman palkkaa?  No jaa, päivähoito ei sentään ole ympärivuorokautista - tai onhan se itse asiassa jo sitäkin monessa paikassa.

Olen sitä mieltä, että tarvitsemme kaikkia hoitomuotoja - vielä jää ihmisiä, joiden eläkkeet on pienet, joilla ei ole omaisia tai joiden omaiset eivät vaan pysty  hoitamaan vanhuksiaan.  Esim. oman sisareni elämä on Norjassa saakka, ei häntä voi vaatia jättämään sitä eikä toisaalta olisi järkevää äitiä siirtää sinne vieraan kielen keskelle. Perään kuitenkin meidän jokaisen henkilökohtaista vastuuta läheisistämme.

 Koska kirjoitukseni on kantaaottava, saa olla eri mieltä - olisi mukava saada eri näkökulmia asiaan - kunhan nyt omani esittelin, kun tuntui olevan niin paljon sanottavaa8]


Photobucket